keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Motivaatio nolla + helvetillinen kuumuus + kummallinen tuijottava setä = olutta kaupasta

Selkään sattui aamulla. Ei kiinnostanut pätkääkään lähteä, mutta pakko kai sitä oli kun on pitänyt jo vapaata jalan takia. Aamulla katselemaan muun perheen uimaharjoituksia, auton pakkaus muuraus- tikas-, myykilauta- ja muilla materiaaleilla. Muksu kaverilleen kylään, S-puusta pätkä höylättyä kakkoskakkosta matkaan ja menoksi. Nälkä. Eka pysähdys Karaliaan kebabille. Kahvinkin sai. Hyvä palvelu, ruoka ja fiilis.

Matkalla oli kuuma. Päässä ei liikkunut oikein mitään. Task-list sisälsi mm. piipun korjauksen, kuistin purkamisen, grillikatoksen ulkopuolisen maalauksen ja rapsuttelun sekä myykilautojen askartelemisen ikkunoiden ympärille. Perille päästyäni naapurin noin 4v muksu tuli päivittämään kuulumiset. Kyselin miten menee, miten on hänen oma rakennusprojektinsa savikasassa edennyt ja niin edelleen. Vastaavat kysymykset: olitko kaupoilla, mitä tuo puu maksoi, onko tämä teidän kesämökki, miksi teit tuon grillikatoksen ensin?

Ensin katolle. Piipusta oli hormien välistä irronnut yksi tiili. Teräsharjalla rapsuttelin sammaleet mäkeen ja puhdistin pinnat. Ilmahormien välistä löysin neljä irtonaista puolikasta tiiltä. Kaikki pois ja raps raps. Keskustelu naapurin pojan kanssa jatkuu, ihmettelyä puolin ja toisin. Kiva poika, kova touhuamaan, joskin aika kova komentelemaan vieraitaankin :) Tienoo raikaa välillä, kun määrätietoinen käsky käy millon kenenkin tulla katsomaan hänen rakennusprojektiaan. Pitänee itsekin poiketa tarkemmalla tarkastuskäynnillä!

En ollut varautunut ihan noin suureen tiilimenekkiin, mutta löysin grillikatoksen takaa ihan kelvollisia nykyaikaisia tiiliä hyvän kasan. Missäs mun muurausvasara on? Eihän mulla edes ole muurausvasaraa, missä on timanttilaikka? Kotona? Perhana. Hakku käteen ja tiilit naputtelemalla oikean kokoisiksi palasiksi. Tiilit katolle, takaisin alas sekoittamaan muurauslaastia. Olikin aika temppu nostaa kohtuullisen painava laastipalju yksin katolle, ilman mitään naruja. 

Muurauskauha, sellainen pieni ja kapeakin, oli aika turha ahtaassa piipussa. Muuraushanska (ihan tavallinen hanska) täyteen laastia ja kivet päälle. Saumoihin lisää. Ei paha, desi tai pari tippui hormeihin, pitää koittaa muistaa putsata ne jossain vaiheessa. Kauhalla saumat suht siisteiksi. Paikkasin samaisella muurauslaastilla piipun päässä olevassa betonikauluksessa olevan kolosen. Ei varmaan ole ikuinen paikka, mutta eipähän ole liian kovaa ainetta. Ja kestänee takuulla saman ajan kuin kaulus muuten. En jaksanut kiivetä kuvaamaan, ei olisi paljon ollut kuvattavaakaan, kiivetkää itse katsomaan jos kiinnostaa.

Laastihommien jälkeen kauhan ja käsien pesu. Vispilää en jaksanut pestä, oli jo sen verran laastissa muutenkin, että täytyy hakata vasaralla ja puukolla pahimmat jossain välissä irti. Muutaushommien jälkeen hyökkäsin tekemään tikkaita katonmaalaushommiin. Eli tikkaat mallia Tauno Vaajanen: kevyt, siirrettävät, pysyy katon harjan avulla paikoillaan ja voi vaihtaa lappeelta toiselle. Annoin heti sen verran periksi, että tein rungon kakkoskakkosesta, vähän painoa lisää mutta tuleepahan jämäpuille käyttöä.


Harjan yli tuli noin 90 asteen kulma ja lisäksi laudoilla tuki tikkaiden yli jäävään osaan. Näiden päältä on näppärä raapia ruosteet pois, pestä katto harjan avulla, lääppiä sopivat pesuaineet, huuhdella ja lopuksi vielä maalatakin. Katto on aika pirullisen jyrkkä, noin 45 astetta. Sen päällä ei pysy, eikä sitä pitkin oikein voi kiivetä. Likainen pinta tekee siitä kuivanakin erittäin liukkaan.

Tikkaiden jälkeen askartelin pikaisesti grillikatokseen työtason alle poikittaisen kakkoskakkosen. Tämän jälkeen etsin lätsän päähäni ja kiipesin kuistin katolle. Otin vanhat kattopellit ehjänä irti. Tätä varten toin kotoa Boschin Fein-kopion, eli sellaisen surisevan yleistyökalun. Bi-metalliterä kiinni ja naulat poikki kannan alta. Vasaralla irroittaessa olisi joko mennyt pelti lyttyyn tai sorkka ei olisi mahtunut alle. Kohtuullisen näppärää. Tähän mennessä olin muuten käynyt juomassa jo ainakin kymmenen kertaa. Jäljellä taisi olla puoli litraa limpparia ja litran verran vanhaa lämmintä vettä.


Katto purettiin repimällä ensin huovat pois ja heti perään niiden alla olleet laudat. Kierrätys tyylikkäässä kaaressajoko puujätepinoon tai bitumisten tapauksessa sekajätepinoon. Seuraavaksi käteen Dewaltin puukkosaha, joka ainakin toistaiseksi on toiminut kuin unelma. Pahimmat puut tai naulat poikki ja osina kuisti puujätepinoon. Sorkkaraudalla ja vasaralla apuja. Sinne meni, ei kestänyt kauaa.


Lopuksi vielä pihan siistimistä. Grilliin kelpaavat puut grillin viereen pinoon, laudat, kakkosneloset, kyllästetyt, myykilaudat ja muut sekalaiset vajaan ja roskat omiin pinoihinsa. Kohta saisi tehdä taas kaatiskeikatkin, ei vaan ole huvittanut pakata autoa tässä kuumuudessa.



Varsinaiseen tekemiseen meni vähän reilu neljä tuntia. En jaksanut edes syödä, oli ihan liian kuuma. Juomiset loppuivat, äijä loppui, sisälläkin oli ennätykselliset 26 lämmintä. Nokka kohti kotia. Liian kuuma. Ajattelin hakea Citymarketista olutta, lätkäistä sen pakkaseen ja painua edes lyyelle juoksulenkille totuttelemaan juoksureppuun.

Sittarireissukin meni ihan ihmeelliseksi. Ok, mulla oli siniset maaliset shortsit, 20v vanha reikäinen ruskea hihaton paita päällä ja turvakengät työsukkineen jalassa. Joku setä katsoi tymeällä ilmeellä oikeasti päästä varpaisiin pitkään mulkoillen. Ihme tyyppi, eipä ole tuollaistakaan tullut vastaan. Hain kaljat ja jäätelön. Jumalauta, en todellakaan vaihda kauppaan ykkösiä päälle jos teen raksahommia! ja tällä kelillä ainoa varustus, jolla selviää hengissa, on shortsit ja hihaton paita. 

Sama tyyppi postaili palatessani pakastimen päässä. Katseli tympeästi muitakin, mitenkähän käy kun taas itse osun kohdalle? Sama juttu: tympeä katse päästä varpaisiin. Mulkoilin ukkoa 30cm päähän asti takaisin suoraan silmiin sanomatta mitään. Kassalle, jumalauta äijähän tulee perässä! Äkkiä pakoon, pari moikkausta tutuille ja pihalle. Aika moneen tuijottelijaan ja kommentoijaan sitä on poliittisen "uransa" aikana törmännyt, mutta tämä meni sanaakaan sanomatta ihan kärkeen.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti