sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Helvetin hieno grillikatos, vaikka itse sanonkin!


Tällainen siitä nyt sitten tuli. Pientä hiomista on vielä takaseinän ikkunoiden listoituksessa ja pöytäleyn alle pitää asentaa vielä siisti höylätty kakkoskakkonen tukemaan.


Takaseinällä on Ikeasta vuosi sitten kympillä ostettu työtaso ja talon vanha tiskiallas. Viemäri menee seinästä läpi ja päästää mahdolliset vedet katoksen taakse maahan, ainakin toistaiseksi. Juoksevaa vettä ei sentään ole, vaikka hana näkyykin. Kesävesi voi olla agendalla myöhemmin, nyt mennään vesitonkan avulla eteenpäin.


Mitn tähän päädyttiin? Aamu alkoi uintireissulla perheen kanssa. Veera paineli Alisen yli kaksi kertaa, yhteensä noin kilometrin matkan. Muksu polski rannassa ja jahtasi kaloja. Minä kyttäsin rannalla muksua ja pähkäilin kalstusjuttuja. Oikea akillesjänne oli aivan helvetillisen kipeä. Kotiin päästyämme aloin lastaamaan autoa ja nappasin särkylääkkeen. Huomenna selkeästi lepopäivä. Työtaso, kakkosnelosta, kakkoskakkosta, 60 cm leveä puulevyn jämä ja 30 cm leveä kolmemetrinen liimapuulevy nyt ainakin. Lisäksi sekalaisia työkaluja, santapaperia ja sen sellaista. Kellarissa penkoessani huomasin myös pienen paskankäryn, joka viittaa yleensä enemmän tai vähemmän tukossa olevaan viemäriin. Käry tulee lattiakaivon kautta vain silloin, kun putki ei vedä. Puolillaan näytti olevan vettä kun kurkistin tarkistusluukusta. Perhana, vanha jäykkä ja paksu sähköjohdonpätkä kouraan ja tarkastusluukusta sorkkimaan, parin minuutin päästä taas veti. Talon putket ovat kyllä uutta, mutta parin metrin päässä talon ulkopuolella on utka, jonka jälkeen muutama metri betoniputkea ennen kaupunkin viemäriä. Tarttiskaivatuttaa se aukijoaain välissä. Takaisin asiaan. Matkalta Löytötavaratalosta pari laatikkoa terassiruuveja (yllättäen torx, perhana) ja varmuuden vuoksi kaksikymppinen torx-kärki + vähän muuta oheen.

Lähtötilanne oli aamulla tämä:


Ensimmäisenä hioin ja teippasin ikkunat, jonka jälkeen sudin lopun seinämaalin ikkunoiden viereen ja eri maalilla pokat. Lisäksi otin räikällä takaseinässa täkkipulteilla kiinni olleen autonrenkaan irti ja tyhjensin romut nurmikolle. Tämän jälkeen aloin tekemään koolauksia lattiaan vanhan betonilattian päälle. Seinän vieressä olevat ammuin kiinni rakennuksen runkoon. Nyt ei muuten sattunut akillesjänteeseen, kun pistin lenkkarit kuitenkin jalkaan. Ollut kolme hellepäivää crocsit työkenkinä, johtuisiko siitä?

Seuraavaksi kahvitauko ja jogurtti, päätin samalla, että työmies saa ruokaa vasta kun lattia on valmis. No, aika monta tuntia meni, mutta aika ongelmitta työ eteni. Työpaikalla oli vähän kuuma. Aurinko porotti melkein koko päivän ja juomaa meni aikamoista tahtia. Vesisäiliökin oli jäänyt lämpiämään aurinkoon. Laudat ovat 5-8 cm leveämpiä kuin varsinainen lattia, koska koolaukset on tehty vähän erikoisesti siten, että tuon näkyvän valkoisen osan alla on kolo laudoille. Tää on niin tätä vanhan korjausta, välillä aikamoista virittelyä!


Lattian raot tehtiin perinteisesti timpurinkynää apuna käyttäen:



Lattian jälkeen ansaittu ruokatauko. Lounas nautittiin luonnollisesti uudella deckillä fiilistellen. Tämän jälkeen aloin virittelemään kakkoskakkosia tueksi tiskialtaalle ja pöytätasolle. Vatupassi oli käytössä vähän soveltaen. Vaikka oikaisinkin rakennusta aika paljon, niin ei se lähellekään suora ole kyllä vieläkään. Riittävän suora kuitenkin.

Kakkoskakkosten jälkeen iskin altaan paikoilleen ja ruuvasin kiinni. Seuraavaksi 60 cm levy vasempaan päähän pystyyn, työtaso oikeaan mittaan ja paikoilleen. Ihan kauhea hammastus vaikka olemmat ovat olevinaan takaseinässä kiinni. Perkele. Allas irti, suoraan, takaisin kiinni. Tiskiallas on sentin ohuempi kuin työtaso. Etureuna roikkuu, koska ei ollut mukana siistiä kakkoskakkosta sitä tukemaan. Äh. Kaikki irti, tiskialtaan alle sentin soiro. Nyt osuu. Kiinni. Katsomaan kauempaa. Ei ole enää allas suorassa noin muuten. Mitäs tuolle nyt tehdään? Alas irti, osa soiroista pois ja uudelleen kiinni. No nyt! Ainakin takaosa on suorassa.

Seuraavaksi säätämään hyllyn kanssa. Mitta, puoli senttiä ylimääräistä pois jotta varmasti mahtuu. No ei mahdu. Lisää pois. Nyt ehkä. Kakkoskakkosta tueksi ja ruuveilla kiinni. Vatipassilla yritin suoraan, olisi näyttänyt olevan vinossa. Pistetään sitten vinoon, että näyttää suoralta.

Seuraavaksi tiskialtaan viemärille rasiaporalla seinään reikä. Helkkarin tylsällä rasiaporalla, joka jumitti, kolhi kädet ja jäi keskenään pyörimään siten, että liipaisimen lukitsin jäi hyllyn kohdalle oikein kunnolla lukkoon. Kaikkea sitä. Lopulta kuitenkin reikä, putki ulos ja jatkopätkö tilapäisesti roikkumaan, ettei vedet valu seinille.

Takaseinä näytti tässä vaiheessa helkkarin tyhmältä, mutta mukana ei oikein ollut mitään sopivaa puutavaraa. Sisällä törmäsin kuitenkin 2x6 tuumaisiin höylättyihin lankkuihin, joilla ei oikein ollut lyhyytensä vuoksi muuta käyttöä. Siitä sitten sahaten ja paikoilleen. Tämän jälkeen pesaisin tiskialtaan ja huomasin viemärin vuotavan. Yllätyys.... Lattialla mustaa mönjää. Siivosin pahimmat ja päätin palata myöhemmin asiaan kun se on tiputtanut loputkin vesilukosta ulos.

Hyllyseinä näytti vielä kuitenkin vaativat pari palaa myykilautaa keskelle ja lattia etupuolelle yhden kyllästetyn siistimään ilmettä. Tämä varmaan jossain välissä lähtee pois, mutta tehdään nyt tällainen tilapäinen 5e turha sijoitus, että saadaan siistimmät kuvat.


Koko hommaan meni noin 8,5 tuntia, mies on tyytyväinen ja väsynyt. Kotiin päästyäni pistin crocsit jalkaan ja pirullinen akillesjännekipu alkoi välittömästi. Ei näin. Huomenna taukoa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti