torstai 2. tammikuuta 2014

Päänsisäisiä ristiriitoja ja rakennuslupia

Aamupäivä meni Bauhausissa pyöriessä, hintoja ihmetellessä ja joitain pikkuhankintoja tehdessä. Käteen jäi puuhellaa varten liesimustaa ja maalia peltikuorelle, vähän sähköromuja yms. Yritin käydä vakuutusyhtiössä ottamassa pakulle vakuutuksen, mutta eihän Nokialla ole Iffin konttoria enää. Katsastuskonttorillako noi hoidetaan nykyään?



Mökkimatkalla poikkesin hätäpäissäni Sastamalan kaupungintalolla kyselemässä tyhmiä rakennusvalvonnan ihmisiltä. Eli mikä vaatii luvat ja mitä voi tehdä ilman. Suunnitelmissa ollut pihasauna vaatii kuvat ja luvat, samoin kaikki mahdolliset pienetkin laajennukset. Nykyisten kuorien sisällä on kuulemma vapaammat kädet. Käynti selvensi kuitenkin aika paljon sitä millaisten rajojen sisällä tässä touhutaan. Pihasaunan voisi kuitenkin tehdä kevyesti eristettynä jos sitä ei ole tarkoitus pitää lämpimänä kesät-talvet.

Mökillä homma meni lähinnä syömiseksi ja suunnitteluksi. Uudet tiedot toivat uusia ajatuksia harvaan päähän, eli istuin vintillä miettimässä teenkö ollenkaan makuuparvea vai mennäänkö vaan elintasopatilla. Tuleeko hirsisauna omassa pihassa makaavasta kehikosta vai hankitaanko vaivaton tynnyrisauna samalla hinnalla? Päivän ahaa-elämys syntyi sitä, että mökkiä voisi laajentaa myös toiseen päähän. Kuvittelin jotenkin tontin olevan sieltä liian ahdas, mutta kyllähän siihen mahtuisi komeasti noin 12,5 neliön laajennus. Tähän pattiin voisi sijoittaa pienen makuuhuoneen ja kylppärin. Loput 12,5 neliötä rakennusoikeudesta menisi pihasaunaan.

Vintillä sain lapioitua hieman puruja pois ja tutkittua rakenteita. Purua on 20 senttiä, mutta tukipuut menee vasta 10 sentin syvyydessä. 10 senttiä lisää tilaa siis parvelle! Puuhellaa rapsuttelin kesken päivän Sastamalan Tokmannilta hakemalla porakoneeseen liitettävällä teräsharjalla. Aika hyvin lähti maalit, jatketaan ensi kerralla sähkö- eikä akkukoneella. Revin ikkunalaudatkin irti, yhden takaa paljastui aikas märkää puuta. Tämä on siinä rikkinäisen ikkunan kohdalla. Jätin lämppärin puhaltamaan suoraan sitä kohti, mutta pitää kyllä avata rakenteita vielä sisäpuoleltakin. Ulkopuolelta seinä oli moitteettomassa kunnossa myös ikkunan alta.

Iso ongelma on nyt eristepaksuudet. Vintille pitäisi periaatteessa pistää nykymääräysten mukaiset eristeet, mutta tilaa on liian vähän. Uretaani antaisi lisätilaa muttei täysin poista ongelmaa. Toisaalta vintin eristäminen aika varmasti pienentää kokonaisenergiankulutusta vaikka neliöitä tulisikin hieman lisää. No, ehkä asia ratkeaa kun loputkin purut, tyynyt, viltit, laudat, ikkunat, ampiaispesät ja kukkaruukut on poistettu häiritsemästä työntekoa ja ajatustyötä.

Kokonaisuudessaan päivä oli vähän torso. Ajeluihin meni reilu kaksi tuntia, ostoksiin reilu tunti ja remppaa tai suunnittelua tuli tehtyä kuutisen tuntia josta oikeasti iso osa meni syömiseen ja kahvinjuomiseen. No, ehkä se on parempi tässä välissä suunnitella tarkasti mihin on ryhtymässä, säästänee kirosanoja jatkossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti