lauantai 11. tammikuuta 2014

Tää päivä ollaan vaan ja villoitetaan.

Tänään oli ohjelmassa villoitusta ja koolausta. Eilen kävin tyhjentämässä aamusta puujätteet kaatikselle ja töiden jälkeen hain ystävältäni pakettiautollisen yli jääneitä villoja. 

Aamulla läksin hakemaan mukaan lupautuneen äitini, joka on verottajan kauhuksi osallistunut ties kunka moneen talkookeikkaamme salaojaremontista seinien maalaukseen ja laminaattien asentamiseen. En muuten pidä tuota verottajan puuttumista talkoisiin järkevänä ollenkaan. Kaikenlainen naapuri- ja sukulaisapu on aivan parasta sosiaalityötä, opettaa erilaisia kädentaitoja ja liikuttaa ihmisiä. 

Anyway, ohjelmassa oli tosiaan eristeiden lätkimistä kattoon ja seiniin. Saamani keräilyerä eristeitä ei oikein riittänyt kokonaan mihinkään tietyyn osaan, vaan niitä asennettiin aina kuhunkin kohteeseen juuri sen verran kuin niitä oli. Ostetaan lisää sitten kun tarvitaan. Äiti eristi nukkumaparven katon niin pitkälle kuin tällä kertaa pystyi ja tuvan päätyseinän myös, minä asentelin palkkeja kattoon ja koolauksia seiniin niin nopeasti kun pystyin.


Kattopalkkien yläpuolelle jätettiin reilu tuuletusrako vaikka paanukaton päällä vaikuttaakin olevan huopa ja toinen ilmarako. Päätykolmioihin pitää porailla vielä ilmalle poistumistiet samalla kun kesällä tekee ulkovuorta uudelleen. Samalla asennan tuulensuojalevyt ja teen päätyihin tuuletusraot, koska nyt eriste on siellä suoraan ulkovuoressa kiinni.

Kattopalkit eivät tule kovin isoa kuormaa kantamaan, ainoastaan eristeet, koolaukset ja kipsilevyt. Tällä hetkellä palkit on naulattu vain hirren kylkeen kiinni. Tämä ei riitä, mutta onpahan ainakin palkit oikeilla paikoillaan. Kiinnitän palkit vielä täkkipulteilla tai vastaavilla oikein kunnolla. Keskeneräinen seinä ei oikein anna fiksua kuvaa kiinnityksestä muutenkaan.



Yläpäästä palkki sen sijaan on ihan fiksusti kiinni ja palkin paino puristaa sen luontaisesti kiinni kurkihirteen.  Tämä olisi ollut todella paljon helpompi ja fiksumpi tehdä uudisrakennuksessa tai jos vintillä olisi ollut reilusti enemmän tilaa. Vintiltä ei tämän parempaa kuvaa huonon valaistuksen takia ole.


Päätyseinässä on nyt koolaukset ja ilmarako täytetty 10 cm eristeellä. Lisäksi aloitimme ilmansulkupahvin asennuksen ja ristiinkoolauksen sen päälle. Tällä tavalla rakenteesta saadaan tiivis, esimerkiksi sähkövedot voidaan tehdä tuossa 5 cm koolauksessa. Samaan koloseen tulee vielä 5 cm villa. Tässä kohtaa pitää sähköt suunnitella kuitenkin niin, että johtoja ei kulje eristeiden sisällä. Tämä voisi aiheuttaa kuumenemis- tai jopa palovaaran. 



Eristettä sai ujutettua jonkin verran lattiatason alapuolellekin. Sivuseiniä ei eristetty, koska uskoisin että ne puretaan laajennuksen tieltä pois. Tällä tavalla saadaan vähän avarampaa tilaa jos hieman nykymääräyksiä matalammat huoneet menevät rakennusvalvonnassa läpi. Huonekorkeuden kasvattaminen laajennuksessa on sen verran hankalaa etten haluaisi alkaa sitä tekemään. Käytännössä menisi koko nykyinen katto uusiksi.



Lappasimme vielä lopuksi pakettiauton täyteen puujätettä, juuri sopivasti lumisateen alta pois. Kaikenkaikkiaan hyvä päivä. Eväänä äidin tekemää jäätelöä, grillibalkanmakkaroita, papuja ja kanaa. 1,5 tuntia matkoihin ja noin 7,5h puuhastelua. 

Naapurikin poikkesi jutulla. Lupasin ostaa noin 450m2 (aiemmissa kirjoituksissa noin 500m2) maapläntin ja palautin lainaamani ja kopioimani tonttikartan. Kauppoja aletaan järjestämään heti kun mahdollista

Ensi kerralla lisää 150mm villaa ja höyrynsulkuteippiä mukaan niin pääsee tekemään katon eristykset loppuun. Ja kakkosnelosia että pääsee askartelemaan paremman telineen korkean tilan kattotöitä varten. Tai sitten muutama paali styroksia päällekkäin, ne saisi heivattua helposti ovesta ulos jos tulee ahdasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti