maanantai 20. tammikuuta 2014

Lupakuvia ja rakennesuunnittelua

Jäin töiden jälkeen työpaikalle ihmettelemään rakennuslupakuvia. Käytännössä katsoin siis millaisia kuvia laajennukseen vaaditaan ja millä tasolla rakenteet täytyy esittää. Ilmeisesti riittää (linkeissä esimerkkejä) julkisivukuva, pohjakuva ja asemapiirustus. Kuviin pitää saada sekä hirsisauna, autokatos että talon laajennus. Ajattelin piirtää kuvat itse CADS-ohjelmalla, koska sellaista tulee töissä käytettyä ja opetettua. Asemapiirustusta en ole koskaan piirtänyt, mutta ei sekään nyt kovin vaikeata voi olla. Sähkökuvat syntyvät pohjakuvien päälle aika näppärästikin ja pitää katsoa saisinko edullisesti opiskelijat tekemään sähköt asiakastyönä vai saisinko peräti aikaiseksi vuosien jahkailun jälkeen hankkia itselleni sähköluvat.

Hankaluus syntyy tietysti siitä, että meikäläisellä ei ole koulutusta rakennesuunnitteluun vaikka kaikkea on tullutkin tehtyä. Tämän takia tarkastutan kuvat tietysti ammattilaisella ja tarkistan rakenteet rakentamistapaohjeista ja RT-korteista. Varsinaiset laajennukset ovat kyllä aika yksinkertaisia eikä niiden kanssa pitäisi tulla ongelmia esimerkiksi kattorakenteiden mitoituksen tai vastaavan enemmän laskemista vaativan asian kanssa. Kuvia varten täytyy vielä tehdä uusi kierros mittojen kanssa, tarkistaa vanhan ja uuden katon kaltevuudet sekä miettiä loputkin rakenteet kohdilleen. Isoin ongelma on edelleen eristevahvuus, joka nykymääräyksillä on niin suuri ettei talon korkeus tahdo millään riittää paremmin eristetylle laajennukselle.

Perustukset on tarkoitus tehdä pilariperustuksena, jota käytetään esimerkiksi hirsirakennusten perustustapana hyvin kantavalla maaperällä. Talon alla on kallio kohtuullisen lähellä, joten saattaa olla että pilarit saadaan jopa ankkuroitua suoraan kallioon. Talon alapohja tehdään siten, että pilareiden välit kantavat takuulla päällä olevan seinän ja lumikuorman painon notkumatta. Nykyinen talo on myös tehty kivien päälle, joten pilariperustus sopisi vanhan jatkoksi paremmin kuin harkko- tai betonisokkeli. Voi tosin olla, että uusia perustuksia kaivettaessa vanhoja täytyy samalla parantaa tai uusia jos ne ovat kovin matalalle tehty.

Putkitöitä ei juurikaan tule koska nykyinen keittiö ja tuleva kylpyhuone ovat vierekkäin, mutta tarvitseeko sitä neljän metrin putkivetoja varten hankkia ihan oikea ammattilainen ja LVI-mestari kuvia piirtämään ja valvomaan? Taidan koittaa mennä ilman, miksi piirtää kuva jos siihen menee yhtä paljon aikaa kuin putkimieheltä varsinaiseen työhön? Taloon tulee siis lämminvesivaraaja, 2-3 metriä viemäriä, kaksi allasta, suihku, pytty ja pesukoneliitäntä. Keittiö on heti seinän takana joten ei tarvitse kuin porata hirsiseinään reikä läpivienneille. Lämmitys tulee sähköllä, eli vesikiertoisia järjestelmiä ei muuten tule. Pihasaunaan tulee vain viemäri koska se on lämmittämätön rakennus.

Koitan vielä ennen suunnittelun aloittamista selvittää saisinko jostakin uusia ikkunoita edullisesti. Vääränkokoisia ikkunoita tehdään aina välillä saneerauskohteisiin, joten hyvällä tuurilla saatan saada muutaman ikkunan edullisesti ja voin huomioida niiden koot jo suunnitteluvaiheessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti