tiistai 14. tammikuuta 2014

15 astetta pakkasta sisällä: maalit, juomat, uretaanit ja ukko jäässä.

Tänään lähdin eilen hakemieni villojen, höyrynsulkuteippien ja taipuisan sähköputken kanssa kohti puhelinkopin kokoista remppakohdetta. Ajatuksena oli tehdä korkean osan eristykset loppuun ja paikkailla kesken jääneitä kohtia sekä asennella ilmansulkupahvit eristekerroksien päälle. Aamu oli aikas kylmä, mutta muistin sentään pistää vanhan dieselin lämppäriin illalla.

Kotona askartelin eväät. Pätkä makkaraa, salaattikippo, sienisalaatin jämät sekä pari folionyyttiä ruusukaalia ja lihapalloja. Pakkasin eväät koriin, pistin sen sellaiseen paikkaan että muistan ottaa sen mukaan ja menin kellariin ruokkimaan kanit ja lappaamaan pellettiä pellettitakkaan. Tällä välin lainakoiramme Cidu oli keksinyt sapuskat ja lipoi himoissaan RUUSUKAALIA folionyytistä. Helkkari sentään, luulisi että koiralla olisi parempiakin hyökkäyskohteita kuin ruusukaali. Jätin aamukahvit juomatta ja ajattelin kiskaista ne vasta kohteessa, lämmittää kun puuhellaa kuitenkin pitää.

Kamat autoon ja menoksi. Onneksi vanha kiisseli on yllättävän lämmin, jopa näin kun tavaratilan väli-ikkuna makaa repsikan paikalla edellisten pitkien puiden jäljiltä. Kuski alkoi sulamaan jo puolessa matkassa. Perillä odotti jäinen mökki. Sisälämpömittari näytti -15 astetta, joten päräytin puhaltimen täysille ja puuhellaan tulet. Aloin lappaamaan villoja sisälle ja miettimään päivän kuvioita.

Ensimmäisenä huomasin, että ihan kaikki on tietysti jäässä. Tottakai, eihän mökissä mitään lämpöjä ollut. Olin ajatuksissani jättänyt maalipurkin, uretaanitörpön, limpparit, juomavedet ja ihan kaiken muunkin sinappia myöten jäätymään. Kahvipannussa oli möntti jäätä. No, ei muuta kuin pannu tulille ja muut lähelle lämpiämään. Vähän harmitti muutaman kympin maalit ja muut romut, taisivat mennä käyttökelvottomiksi.

Oli aivan helkkarin kylmä. Katto oli noin puoliksi eristämättä, joten aloin lappaamaan urakkatahtia villaa palkkien väliin. Tunnin päästä villaa oli jo reippaasti katossa ja lämpökin noussut viitisentoista astetta eli suunnilleen nollilla oltiin. Kahvitauko, vesi oli sulanut ja jopa lämmennyt. Kiskoin samalla hellalla lämpenemässä olleet lihapullat naamariin ja totesin sinapin olevan jäässä. Vedet ja limut olivat tietysti edelleen jäässä. Pidin reilun tauon ja join useamman kupposen pikakahvia. Tässä vaiheessa ei ollut vielä jano.

Jatkoin villoitusurakkaa. Jäljellä olivat hankalimmat paikat, kuten piipunympärys, kurkihirren alapinta ja sähköputkia odotteleva parven nurkka. Porasin lautaan putkenmentävän reiän, pätkin putken ja aloin pujottamaan niihin johtoja. Kaksi ei mahtunut samaan putkeen, joten väkersin toisen kaveriksi ja suurensin reikää vastaavasti puukkosahalla. Poranterä oli tähän turhan tylsä. Sahasin sähkökeskuksen kohdalle puukkosahalla kattoon reiän, josta johdot ja putket tulevat isoksi osaksi kulkemaan parven lattian alla kohti lopullisia kohteitaan.

Vittumaisin villoituskohde oli kurkihirren alapinta. Ajattelin ensin eristää sen uretaanilevyllä, mutta totesin villan olevan kuitenkin ehkä paremmin muuhun villaeristykseen sopiva kaveri. Villa mukailee samalla kurkihirren pintaakin paremmin. Koska en halunnut tehdä villalle erillistä eristeväliä, vaan tasaisen eristepinnan, piti villa kiinnittää jollakin. Naulasin sen lopulta pyssynauloilla kiinni odottamaan ilmansulkupahvia. Parven ilmansulkupahvin asentaminen meni suhteellisen mukavasti. Naulailin pahvin paikoilleen odottamaan päälle tulevaa ristiinkoolausta ja leikkelin tukipuiden kohdat valmiiksi tiivistyksiä varten.



Korkean tilan pahvit sen sijaan olivat aika hankalat asentaa. Päädyin vaihtamaan asennussuunnan vaakaan. Ristiinkoolauksessa 1,25m leveällä pahvilla tulee joka tapauksessa saumoja ilman puristusliitoksia, joten sama kai se on miten päin ne saumat tulevat? Alimmat sain asennettua A-tikkailta ja ylimpiä varten rakentelin päätyseinän koolauksen ja parven väliin "telineen" kolmesta kakkosnelosesta. Ahdasta, mutta toimivaa.


Lopuksi tungin kaikki yli jääneet villanpalat purettaviin seiniin väliaikaisiksi eristeiksi. Saumat jäi vielä teippaamatta enkä tehnyt tänään ristiinkoolauksiakaan. Jätin mökkiin pienen peruslämmön puhaltimen avulla ja nostin osan työkaluista autoon. Lähtiessäni huomasin auton sisävalon palaneen koko päivän, koska pidin takaluukkua auki. Luulin, ettei takaluukku ohjaa sisävaloa. Auto kuitenkin starttasi komeasti vaikka ehti olemaan lämppärissä ehkä varttin verran. Viikonloppuna on tarkoitus mm. vaihtaa kotiin vessanpönttö ja puuhastella remonttia muutenkin, joten seuraava remppapäivä on joko perjantainen teippaus ja koolaus tai sitten vasta sunnuntaina tai tiistaina isompi urakka. 

Lisäksi voisin lainata koululta lämpökameran ja harjoitella sen käyttöä kuvaamalla mökin kovilla pakkasilla. Erityisesti kiinnostaa lattiat ja uusi katto, seinistä ei oikein voi vielä odottaa mitään. Koululla lämpökameraa tullaan käyttämään mm. sähkökeskusten, laakereiden ja vastaavien kuvaamiseen, mutta kivahan se on reenailla vähän talojenkin kanssa, varsinkin näin pakkasella.

Matkoihin meni taas tuttu 1,5 tuntia ja paikanpäällä puuhastamiseen suunnilleen kuusi ja puoli tuntia. Lämmittämiseen meni sattuneesta syystä aika paljon aikaa ja hellaan sopivat puutkin loppuivat. No, koolatessa tullee taas kakkoskakkosesta sopivia pätkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti