perjantai 3. tammikuuta 2014

Puuhellan tuunausta osa 1

Tänään oli taas ostospäivä, koska hokasin vasta eilen illalla Bauhausin mainoslehden. Tuli ostettua ennestään tuttuja pallomallisia ulkovaloja 6 kpl yht. 20e, vähän tyyris sopivan matala ulko-ovi 399e (hyllyssä luki 339e mutta ostin silti), Gustavsbergin vessanpönttö 199e ja sekalaista romua. Saunan ovi ja panelit houkuttivat edullisuudellaan, mutta en viitsinyt ottaa niitä vielä mysöttäväksi. Kai niitä tarjouksia tulee. Lisäksi osti verkkokauppa.comista kolme valkoista siistiä 1000w seinään kiinnitettävää sähköpatteria 30e kpl. Mikään ei mene heti käyttöön, mutta onpahan hankittu nyt suht edullisesti eikä viime tipassa kalliilla.

Lisäksi roudasin mestoille autotallista löytyneen villapaalin ja vähän puhallusvillaa säkeissä. Niillä pitäisi päästä alkuun eristyksissä. Sekalaisia työkaluja lisää työmaalle, alkaa kyllä olemaan liian ahdasta 20 neliön mökissä. Huomenna pitäisi viedä runkonaulain ja kompurakin. Pitänee tuoda jotain turhempaa välillä pois tai pitää niitä autossa. Kuistin remppaaminen toisi pari neliötä varastotilaa lisää...

Päivän pääepistola löytyi puuhellan ääreltä. Eilen akkukoneella aloittelin luukkujen puhdistamista, mutta se tuntui aivan liian sippoiselta. Tänään työjuhtana oli vuosikymmeniä vanha järeä Black and Deckerin vispilä- tai porakone.

Alkuperäinen kunto. Ihan hyvässä kuosissa sinänsä, mutta kovasti vaati siistimistä.
Alkutilanne oli maalatut luukut. Jännitysmomenttia aiheutti vanhan maalin irtoaminen. Suuri halu oli kuitenkin hopean sijaan käsitellä luukut grafiittivoiteella joka vaatii aika täydellisen maalinpoiston.

Maalia jo poistettu luukkujen reunoilta. Taso on aina nuhjuinen ja likainen osittain johtuen peltijumin aukaisusta.
Luukuista on jo osa maaleista poistettu. Hidasta hommaa ja vasemmanpuoleisen luukun kaikki miljoonat koloset olivat yhtä helvettiä putsata. Uunin luukku ja liesitaso sen sijaan putsaantuivat aika kiltisti.

Pienet koloset sai parhaiten puhtaaksi joko sutimallin harjalla tai kapealla laikkamallisella. Isot pinnat kupilla tai isolla laikkaharjalla.
Tässä jo vähän puhtaampaa luukkua. Eri kohtia kannattaa hinkata erimuotoisilla harjoilla.

B & D on vähän eri tasoa kuin nykyiset himpulat. Tämä löytyi nykyisen talon kellarista jossa sitä oli käytetty pylväsporakoneena.
Illan työjuhta. Ihan ykköskone josta ei puutu kuin pakki. En vaihtaisi pois. Harmi ettei nykyään tehdä yhtä järeitä koneita juuri ollenkaan. Koneessa kiinni toiseksi pienin kiekkomallin harja. Lisäksi oli kuppiharja, sutimallinen ja iso liuta kiekkoja tai laikkoja, miksikä noita nyt pitäisi sitten kutsua?

Grafiittivoide löytyi Bauhausista. En ole koskaan tätä tuotetta kokeillut, saa nähdä miten käy.

Kerros grafiittivoidetta levitetty. Aika jees lopputulos jo ennen kiillotusta sanoisin?
Märkä kerros sudittu tasolle ja luukkuihin. Aika vaikeaa oli sutia sopivan vähän tököttiä. Toivottavasti tämä huomenna kiillottuu kuten on tarkoitettu.

Lähikuvaa puuhellan luukuista.

Jossain sopivassa ja pölyttömässä vaiheessa suditaan vielä hellan peltikotelo harmaalla kalustemaalilla. Huomenna tarvitaan hellaa taas ruuanlaittoon kun tulee velipoikakin auttamaan, joten hellan suhteen ei tapahdu muuta kuin kiillotus rievulla. Hellan tuunaamisen jälkeen nostin vielä hajonneen ikkunan paikoiltaan. Pitää katsoa onko vintillä oleva lasi tarpeeksi suuri rikkoutuneen tilalle. Kuistin hieman valahtanut nurkka nousi joulupainoisen ukon ja vipuna olleen kakkosnelosen avulla ilmaan ja sain pönkän päässä keikkuessani ujutettua sorkkaraudan tuomalla lisäulottuvuudella nurkan alle tiiliskiven. 

Puukkosahailin ulko-ovellekin vähän lisää tilaa. Huomenna pitää rakennella sille runkoa kun saa pyssyt mestoille. Oviaukkoa pitää nostaa kymmenisen senttiä ylöspäin muun lattian tasolle. Tämä tarkoittaa sitä, että yläosa nousee aikas ylös ja pitää varmistaa vielä, että kuistin kattoon suunnitellut eristeet mahtuvat fiksusti paikoilleen. Ajeluun meni pari tuntia, kaupoissa reilu tunti ja puuhastellessa viitisen tuntia.



1 kommentti: