perjantai 27. joulukuuta 2013

Keittiösuunnittelua Ikean ohjelmalla

Tänään ei jaksa ajella tontille, koska siellä ei ehtisi olemaan kuin muutaman tunnin. Purkuhommia olisi kyllä jonoksi asti, mutta suunnitellaan nyt ensin vähän köökkiä. Koko yö meni sängyssä pyöriessä. Joulu on saanut selkeästi unirytmin aivan sekaisin ja päähän pukkasi vain suunnitelmia keittiöistä, purkujärjestyksestä, pintamateriaaleista ja työn eri toteutustapoihin kuluvasta ajasta ja rahasta. No, tämä on aika tyypillistä silloin kun innostun jostakin. Isoin mietintä liittyy seiniin ja sisäkattoon: puretaanko sisäpuolen huokolevyt ja katto? Tämä tarkoittaisi rutosti lisää töitä ja kohtalaisen uudet sähkötkin menisi kokonaisuudessaan uusiksi.

No, aloitetaan nyt kuitenkin keittiöstä. Keittiö on pieni, rikkonainen ja hankala: kahdella seinällä ikkunat, iso oviaukko ja puuhella. Puuhella on toki plussaa, mutta ei tuonne mitään ihan mahdottoman suurta keittiötä saa sen takia rakennettua. Nurkista löytyy jo ylimääräisenä siistit, lähes uutta vastaavat, sähköhella ja jenkkikaappi jotka saavat päätyä projektin käyttöön. Lisäksi on sopiva pätkä tummaa työtasoa ja hana. Keittiö on kallein osa mitä tahansa taloa. Moni saa siihen uppoamaan kymppitonnikaupalla rahaa. Hyvällä valmistautumisella ja suunnittelulla saattaa säästää pitkän pennin, puhumattakaan siitä että jokin kodinkone tai kaapisto päätyisivätkin väärälle paikalle ja niitä jouduttaisiin siirtämään tai jopa jättämään tyhmästi.

Puuhellan takia tilaan mahtuu rajallinen määrä kaapistoja. Liesi päätettiin siirtää nykyisestä paikastaan puuhellan viereen, ainakin näin alustavasti. Pitää vielä tarkistaa, että ne saadaan samalle korkeudelle.
Ohjelmaan syötetään huoneen mitat, ikkunat ja muut tiedot. Kohtuullisen näppärää.

Käytin suunnitteluun Ikean keittiönsuunnitteluohjelmaa, koska sen avulla saa valmiit listat tuotenumeroineen tulostettua. Ihan täydellistä suunnitelmaa sillä ei saanut tehtyä, koska se vaatii lieden viereen 40cm työtasoa, eikä esim. mikroa saanut sijoitettua suunnitellulle paikalle jenkkikaapin päälle. Lisäksi puuhellan taakse nurkkaan voisi lätkäistä vaikka näppäriä Ikean ritilähyllyjä, kestävät kuumaa ja niistä voi rokottaa vaikka paljon kaappitilaa vieviä pannuja ja kattiloita.

Ikean kaapeista on asennuskokemusta kahden keittiön verran ja jokusia säilytysratkaisuja päälle. Kokemusta on myös useammasta muusta firmasta. Ehkä hieman yllättävästi Ikean keittiöissä on ehdottomasti paras hinta-laatu-suhde. Ihan jokainen osa on löytynyt paketeista ja kokoamiseen on selkeät ohjeet. Lastulevy on jämäkkää ja reunanauhoitus on laadukas. Ainoat hankalat koottavat ovat olleet integroitavat kodinkoneet kaappeineen. Muiden edullisten valmistajien keittiöissä on ollut epäselvät tai jopa väärät kokoamisohjeet, osia on puuttunut joka ikinen kerta tai oikean osan etsimiseen on mennyt enemmän aikaa.

Ohjelma näyttää kuvan keittiöstä sekä ylhäältä että sivuilta.
Tuoteluettelokaan ei ole täydellinen, enkä sitä halunnutkaan. Tämä on vasta alustava versio ja suunnitelmat tarkentuvat varmasti vielä. Hintahaitari kuitenkin saadaan jo tästä. Koska itseltäni löytyy jo työtaso, uusi hana ja jalkoja kaappeihin, niin muodostuu kaappihässäkän loppusummaksi noin 500e.
Näppärin on tämä tuotelista. Kaikki tietänevät Ikean "kerää itse ruuvi kerrallaan" -metodin, joten tästä on oikeasti apua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti