perjantai 28. helmikuuta 2014

Savustettua remonttimiestä villakutinalla

Eilen säntäsin lyhyen päivän tekemään viimeisiä säätöjä. Viikonloppuna ei ehdi remppaamaan, joten päätin käyttää tynkäperjantainkin hyödyksi. Aamulla tyhjensin auton valmiiksi, mökillä odotti pakettiautollinen sekajätettä kyytiä Koukkujärvelle.

Päivän agendalla oli kattorakenteiden kakkoskutosten kiinnittäminen hirsirunkoon täkkipulteilla, sähkörasioiden kiinnitys seinään ja johtojen kuoriminen, ristiinkoolausten tekeminen loppuun ja villoituksen aloittaminen ristiinkoolaukseen.

Päästyäni pelipaikalle päätin kuitenkin ottaa riskin, eli lämmittää puuhellan uuniosastoa. Ikkunoiden ja tiivistysten ja eristeiden jälkeen nyt oli sähkölämpöäkin 15 asteen nurkilla.  Epäilin piipun olevan ainakin lämmin, koska olin jo kolmena päivänä lämmittänyt puuhellaa. Latasin pieniä tikkuja pesään ja lähdin niitä sytyttelemään. Ei vetänyt ei. Kauhea savu sisälle. Koitin lennosta polttaa vielä tuhkaluukussa paperia, mutta eihän se mitään auttanut. Meni melkein tunti ennen kuin uuni alkoi kunnolla vetämään, sen ajan lappasin ulkona roskia pakuun välttääkseni totaalisen savustumisen.


Uuni kaipaa nyt ainakin pesua, luultavasti myös maalia pintaansa. Pitää katsoa jaksaako tuohon luukkujen askarrella jonkun ilma-aukon, nythän tuota luukkua pitää pitää raollaan että tuli saa ilmaa. Polttelin pari pesällistä puita ja pari grillimakkaraa uunissa. Pönttö oli aikas kuuma kyljestään, selkeästi lämmittää paljon paremmin tiilimassaa kuin pelkän hellan lämmitys. Löin lopuksi vielä pellit kiinni, josko lämpö pysyisi päivän pari paremmin korkeammalla.

Savusukeltamisen jälkeen sukelsin kattopalkkien kimppuun. Täkkipultit olivat aikas pitkiä, mutta aluslevyjen kanssa kävi huonosti. Ne menivöt kierteiden osalta kyllä pultin läpi, mutta tasaiselle osalle tökkäsi. No, ei ehkä kriittistä tässä kohtaa, jätin ne pois. Isokantaiset pultit varmasti pitävät ihan tarpeeksi muutenkin.



Täkkipulteille porasin palkin läpi 10mm reiän ja kiersin ne lenkkiavaimella paikoilleen. Fiksu olisi ottanut pulttipyssyn mukaan, itse yritin löytää vai isoa hylsysarjaani tuloksetta. Aika vaivattomasti ne meni lenkilläkin.

5 cm villat pääsivät vielä lopuksi kakkoskakkosten väliin. Päällimmäiset ja alimmaiset villat eivät meinaa milään pysyä kolossaan, paalin keskimmäiset sen sijaan pysyivät ihan kiltisti seinässä. Seinän yläosaa en viitsinyt vielä tehdä ettei villat sieltä suotta tirpahda alas.


Pähkäilen tässä vielä sen kanssa, että vedänkö kattoon panelit vai kipsilevyn. Levy oli alkuperäinen suunnitelma ja toisi tilaan hieman lisää avaruutta, panelit olisivat itselle ehkä enemmän mieleen. No, pähkitään tätä vielä. Päivän lopuksi vielä kaatiskeikka, koko ruljanssiin meni noin 4,5 tuntia + matkat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti